top of page

Instalace nabíjecí stanice LOXONE

Aktualizováno: 23. 11. 2023

Nedávno jsme dokončili instalaci inovativní nabíjecí stanice Loxone Wallbox 11kW, což byl významný krok pro domácnost na cestě k energetické efektivitě a moderní mobilitě. Tato instalace nejen že rozšířila možnosti chytrého domácího systému, ale zároveň přinesla mnoho výhod a zlepšení do každodenního života majitelů.

Loxone Wall box

Průběh instalace: Přistoupili jsme k instalaci s pečlivostí a dbalostí, aby bylo zajištěno, že nabíječka bude perfektně integrována do domácího energetického systému, který již zahrnoval fotovoltaické panely s akumulací 31 kW. Díky tomu nyní domácnost využívá pro nabíjení elektromobilu především solární energii.


Výhody, které instalace přinesla:

  • Energetická soběstačnost: Automatické přepínání mezi elektrickou sítí a fotovoltaickými bateriemi posunulo domácnost blíže k energetické nezávislosti.

  • Optimalizace spotřeby: Inteligentní řízení nabíjení přizpůsobuje výkon nabíjecí stanice aktuální spotřebě domu, čímž se maximalizuje efektivita použití energie.

  • Podpora udržitelnosti: Výběr Loxone Wallboxu zdůraznil závazek majitelů domu k ekologickému a udržitelnému životnímu stylu.

  • Design a estetika: Instalace byla provedena tak, aby nabíječka harmonicky zapadla do exteriéru domova, což je vidět na přiloženém obrázku, kde je zařízení umístěno diskretně a s ohledem na designovou koncepci domu.

Technické specifikace:

  • Výkon: 11kW při třífázovém připojení (16A) nebo 3.7kW při jednofázovém připojení (16A).

  • Nabíjecí mód: Konfigurovatelný od 1.38kW do 3.7/11kW, nabíjecí mód 3 dle IEC 61851-1.

  • Bezpečnostní prvky: Nabíječka je vybavena systémem pro detekci reziduálního proudu, což zvyšuje bezpečnost užívání.

  • Kabel a konektivita: Pětimetrový nabíjecí kabel s Type 2 konektorem poskytuje vysokou kompatibilitu a dostatečný dosah.

  • Rozhraní: Loxone Tree pro snadnou integraci do chytrého domu.

  • Energetická efektivita: Minimální spotřeba energie v pohotovostním režimu (0.3W) a při nabíjení (3W) přispívá k ekonomičnosti zařízení​​.


Loxone wall box
Schéma zapojení Loxone Wall Box 11 kW

Popis zapojení:

  • AC Input (Střídavý proudový vstup): Tento blok představuje vstupní fáze elektrického proudu. PE (ochranný vodič) je zemnící vodič, N je neutrální vodič, a L1, L2, L3 jsou tři fáze proudu. Vstupní napětí mezi fázemi L1-L2 a L2-L3 je označeno jako 400V, zatímco mezi neutrálním vodičem N a jakoukoliv fází je to 230V.

  • RCD Type A 30mA: Tento blok je reziduální proudový chránič, který má za úkol odpojit elektrický obvod, pokud dojde k úniku proudu na zem, což může být potenciálně nebezpečné. Je vyžadován jeden RCD pro každou Wallbox.

  • +24V, GND: To jsou vodiče pro dodání 24V stejnosměrného napájení (DC), kde GND je zemní vodič.

  • PELV (Protected Extra Low Voltage): Ochranné extra nízké napětí, což je vnitřně propojená část, která zajišťuje bezpečné napětí pro řídící obvody.

  • DCi IN, TREE IN, MODBUS (A, B): To jsou různé komunikační a řídící vstupy pro Wallbox. DCi IN je pravděpodobně vstup pro stejnosměrný proud, TREE je Loxone komunikační protokol pro připojení zařízení do systému chytrého domova, a MODBUS je standardní průmyslový komunikační protokol.


Instalací Loxone Wallbox 11kW jsme v SMAR s.r.o. poskytli našemu klientovi nejen praktické a efektivní řešení pro nabíjení elektromobilu, ale také záruku kvality a spolehlivosti. Tento projekt ukázal, jak může být spojení chytrých technologií a profesionální instalace prospěšné pro zákazníky hledající udržitelná a technologicky pokročilá řešení.


V SMAR s.r.o. jsme hrdí na to, že jsme mohli být součástí této transformace a přinést našemu klientovi nejen praktické, ale i esteticky přitažlivé řešení. Jsme připraveni realizovat další zakázky a zavázali jsme se k poskytování stejně kvalitního servisu i do budoucna. Našim zákazníkům poradíme s výběrem ideální nabíjecí stanice pro jejich specifické potřeby, aby jejich přechod na elektromobilitu byl co nejhladší a přínosný. S naší odborností a zkušenostmi v oblasti inteligentních domů a elektromobility můžete očekávat pouze nejlepší možné služby a produkty na trhu.


bottom of page